Thema’s
Loopbaanvragen
- Een andere baan, heel graag. Hoe pak ik dit aan?
- Welke leiderschapsstijl past eigenlijk bij mij?
- Een eigen bedrijf starten is ook een optie. Maar ben ik
ondernemend genoeg? - Ik wil graag groeien in mijn functie en mijn rol.
Hoe profileer ik mij beter? - Ik heb vaak problemen met mijn leidinggevende.
Wat kan ik eraan doen?
Ben je toe aan een nieuwe stap of wil je meer grip op je huidige werksituatie?
Of zit je al een tijd niet lekker in je vel op je werk, zonder dat je precies weet wat er speelt?
Het formuleren van jouw precieze coachvraag is een van de eerste onderdelen van het coachtraject.
HillenCoaching maakt onder meer gebruik van een zogeheten Loopbaanwerkdossier, met veel oefeningen die inzicht geven in jouw mogelijkheden en talenten. Van hieruit zet je nieuwe stappen naar een toekomst met meer voldoening.
Stress- en timemanagement
- Hoe krijg ik meer ruimte in mijn hoofd?
- De werkdruk is gewoon te hoog, ik trek het niet meer.
- Ik wil beter leren delegeren. Hoe pak ik dit aan?
- Die kantoortuin stoort me enorm.
- Ik mis het plezier in mijn werk. Wat kan ik hieraan veranderen?
Als je al te veel aan je hoofd hebt, is een coachtraject dan wel verstandig? Het antwoord hierop zal per persoon verschillen. Het kan wel degelijk effect hebben om samen met een coach te werken aan een beter timemanagement. Zelfs met een paar coachgesprekken kun je al effectiever leren werken en ruimte in je hoofd scheppen.
In enkele vervolgsessies zetten we daarna systematisch en consequent kleine stappen, op jouw persoonlijkheid geënt. Je leert deze toe te passen op diverse situaties.
Zelfs een klein aantal gesprekken biedt al nieuwe mogelijkheden en helpen je effectiever te werken en ruimte in je hoofd te scheppen.
Persoonlijke effectiviteit/competenties
- Hoe word ik assertiever?
- Ik ben succesvol, maar ervaar dat niet zo. Er knaagt altijd iets.
- Wat kan me helpen meer focus te houden?
- Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
- Hoe voer ik slecht-nieuwsgesprekken?
Persoonlijke effectiviteit is een containerbegrip, dat raakt aan rust, ontspanning en focus. Je kunt je persoonlijke effectiviteit door middel van coaching goed vergroten. Het met een coach werken aan je zelfvertrouwen blijkt in de praktijk erg effectief; het verruimt je mogelijkheden om regie over je leven en werk te nemen. Zelfacceptatie, verantwoordelijkheid nemen en assertiviteit zijn noodzakelijke en zinvolle ingrediënten van dit proces.
Tijdens een aantal sessies ga je aan de hand van opdrachten en oefeningen praktisch aan de slag om jouw talenten zo efficiënt mogelijk te benutten.
Balans werk-privé
- Ik neem de stress van het werk mee naar huis. Dat wil ik niet.
Wat te doen? - Geeft een dag minder werken mij meer rust?
- Waarom ben ik zo kortaf tegen mijn kinderen?
- Mijn werk gaat altijd voor, ik ben te weinig thuis.
Kan ik dat veranderen?
De 24/7 economie en invloed van social media leiden bij steeds meer mensen tot een disbalans, stress en zelfs burn-out. Niet alleen oudere werknemers, juist ook veel jongeren en ouders van jonge kinderen hebben moeite om een goede balans te vinden tussen hun werk en privé-situatie.
Een coach leert je hierin prioriteiten te stellen.
Eerst breng je goed in kaart hoe je je tijd besteedt: werken, huishouden en familie, social mediagebruik, ontspanning (Netflixen, sporten, luieren, creatieve activiteiten), sociale verplichtingen, vrijwilligerswerk, vakanties, etc.
We leggen de werkelijke situatie naast de gewenste situatie en gaan samen op zoek naar manieren om tot betere keuzes te komen. Wat hierbij helpt is een onderscheid maken tussen problemen die oplosbaar zijn en beperkingen, waar je mee hebt te dealen, omdat ze nu een ‘fact of life’ zijn: werken, boodschappen doen, eten, tandenpoetsen, etc.
Je komt zo tot nieuwe inzichten en wordt je bewuster van je normen en waarden. De vervolgstap is dat je bewuste(r) keuzes gaat maken. Een boeiend, maar best lastig proces, met winnaars en verliezers als het om je bezigheden gaat.
Re-integratie
- Ik ben beter verklaard, maar voel me nog steeds ontzettend moe.
- Hoe krijg ik weer energie?
- Waarom betrekken de collega’s me niet meer bij hun werk?
- Ik mag weer aan het werk, maar wil beslist minder uren maken.
- Ik heb het op mijn werk helemaal gehad.
Als je er een tijd uit bent geweest, komt er bij terugkeer op het werk veel op je af. Je collega’s zijn inmiddels gewend aan je afwezigheid, ze zijn hartelijk maar gaan toch vooral ook hun eigen gang. Je voelt je in het begin onwennig, misschien zelfs overbodig. Meestal werk je maar een paar uur per dag, toch kom je geregeld uitgeput thuis. De opbouw naar volledig re-integreren kost tijd en vereist goede afspraken tussen alle betrokkenen: hoeveel uur ga je weer werken, houd je je oude taken of krijg je juist een nieuwe rol, hoe wordt je hierin begeleid, etc.
De Arbo-arts vervult hier een belangrijke rol in, maar ook een coach kan je helpen in het wennen aan de nieuwe situatie en het (terug)vinden van jouw eigen plek in de werkorganisatie. Een paar gesprekken zijn vaak al genoeg.
Communicatie/relaties
- Ik lijk mensen niet te kunnen overtuigen
- Hoe leer ik feedback te geven? En te ontvangen?
- Waarom trek ik me het gedrag van anderen zo aan?
Effectief communiceren, hoe doe je dat? Het gaat hier niet over communicatie met grote groepen of publiekscampagnes, maar om het contact met medewerkers en collega’s, klanten of je leidinggevende. In dit soort situaties spelen meerdere zaken een rol: je non-verbale communicatie, de boodschap zelf en de woorden die je gebruikt. Uiteraard gaat het erom dat je boodschap bij de ontvanger zo helder en duidelijk mogelijk overkomt.
Met behulp van rollenspellen, oefeningen in de praktijk en enige theoretische onderbouwing kun je jezelf trainen in een rustige en heldere manier van communiceren. Dit leidt tot beter onderling begrip, een fijnere werksfeer en een betere verstandhouding met klanten en collega’s.
Counseling
- Wat wil ik eigenlijk in het leven?
- Waar ga ik naartoe?
- Wie ben ik?
Sommige vragen gaan verder dan werk- of relationeel getinte vraagstukken. Het zijn meer existentiële kwesties die mensen soms bezighouden. Wat is een ‘goed’ leven? Welke rol spelen het verlangen naar succes en geluk daarbij? Een coach kan je helpen hierin bespiegelingen te maken en toe te werken naar doelen die bij jou passen en waar jij je goed bij voelt.
Aan de hand van in de mindfulness belangrijke axioma’s als vriendelijkheid, niet oordelen, geduld, acceptatie, loslaten en het hier en nu onderzoeken we de voor jou belangrijkste waarden op een speelse manier.