Wie is Clara Hillen?

Sinds 2007 werk ik als zelfstandig personal en loopbaancoach. Daarnaast geef ik regelmatig workshops met de volgende thema's: Mindfulness - Zwangerschap - Ontdek je talenten - Meer ruimte minder stress - Timemanagement

Naast mijn praktijk voor particulieren coach ik professionals in zowel het bedrijfsleven als in de (semi)publieke sector. Sinds januari 2010 werk ik als interne coach voor het kennisinstituut Movisie, (movisie.nl) waar medewerkers met de meest uiteenlopende vragen langskomen en een - meestal relatief kort - coachtraject volgen.

Ik ben geboren in 1954 als vijfde kind in een gezin met zeven dochters. Na het behalen van mijn gymnasiumdiploma in 1973 studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ik was korte tijd lerares, waarna ik als freelance redacteur voor diverse uitgeverijen ben gaan werken.

Een van mijn activiteiten op dit terrein was de samenstelling, in 1983/1984, van het boek De boekhandels van Amsterdam, waarvoor ik alle antiquariaten en boekwinkels in Amsterdam in kaart heb gebracht. Van 1984-1987 was ik hoofd- en eindredacteur van het Greenpeace donateursblad. Vervolgens werkte ik twaalf jaar als redacteur/uitgever kinder- en jeugdboeken bij een middelgrote, zelfstandige uitgeverij. In 2000 begon ik mijn eigen uitgeverij, die ik zes jaar met succes heb geleid.

In 2006 besloot ik mijn bedrijf te verkopen om de ervaring die ik inmiddels had opgedaan in het begeleiden van auteurs op een andere manier in te zetten. In de jaren zeventig was ik reeds actief geweest als cocounselor en leerde ik tai chi en andere oosterse wegen naar persoonlijke groei, zoals yoga en meditatie kennen.

Zowel de non-profit sector als het bedrijfsleven heeft mij veel geleerd over verschillende organisaties en culturen. Omdat ik ook ondernemer ben geweest en een bedrijf met medewerkers heb geleid, heb ik kunnen kennismaken met verschillende aspecten van arbeid en arbeidsrelaties. Veel van mijn cliënten komen uit de creatieve sector, waarbij mijn ervaring in de uitgeefwereld goed van pas komt.

Als aanvulling op de kennis en ervaring die ik inmiddels had, volgde ik een training 'Oplossingsgericht coachen' bij het Instituut voor Communicatievaardigheden Nederland.

In 2011 behaalde ik het certificaat mindfulness-trainer na het volgen van de opleiding 'Aandachtgerichte Cognitieve Therapie' bij See True Mindfulness Opleidingen.

Clara Hillen Coaching

Eind jaren '70 hield ik me ook bezig met persoonlijke groei. Ik begon met co-counseling, eerst als clint en later als groepsbegeleider, waarbij ik de technieken en theorie aan anderen doorgaf. Verder maakte ik me de theorie eigen achter de radicale therapie en de daaraan ten grondslag liggende transactionele analyse van Eric Berne. Deze pasten we toe in onze vrouwengroep. In die tijd heb ik me ook beziggehouden met tai chi en andere oosterse wegen naar persoonlijke groei, zoals yoga en meditatie.